С промените в Закона за държавния служител се изравняват условията за прекратяване на служебните правоотношения с аналогичните условия по Кодекса на труда. Така за работодателя се създава възможност да прекрати служебното правоотношение при придобито и упражнено право на пенсия от страна на държавен служител.

От ведомството обаче не дават никаква информация колко точно служители ще бъдат освободени. В пресцентъра му също все още нямат подобна информация.

Не е ясно и дали ще бъдат освобождавани само служители от централната администрация на ведомството или и от останалите му структури. В централната администрация т. нар. "военни пенсионери" са около 70-80.

Не е ясно и как точно ще се преценява кой да бъде освободен и кой не.

"Предприетите действия съответстват и на управленската програма на правителството за насърчаване на младежката заетост. За всички освободени позиции ще бъдат обявени конкурси", посочват от Министерството на отбраната.

Целта е да се насърчат кадри от системата на Министерството на отбраната и Българската армия за кариерно развитие, както и да се стимулират млади и перспективни кадри с подходящо образование и квалификация извън системата.

"Ръководството на Министерството на отбраната провежда политика за наемане на все повече млади експерти, завършили престижни учебни заведения в страната и в чужбина, които имат потенциал и знания да се реализират в държавната администрация. Изказваме благодарност за високия професионализъм, добрата работа и коректност на всички, отдали знания и опит в системата на отбраната", посочват още от ведомството.

Източник: mediapool