Решението е продиктувано от приетия през м. февруари т. г. от Народното събрание Закон за изменение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ДВ, бр. 17 от 01.03.2022 г.), в преходните и заключителните разпоредби на който се правят промени в Закона за местните данъци и такси, в Закона за предучилищното и училищното образование и в Закона за здравето. С тези изменения от 01.04.2022 г. се отменя събирането на месечни такси за ползване на детски градини и ясли. Мярката цели да облекчи финансово родителите и семействата на деца, които посещават детски градини и ясли.

ОбС прие предложените от Община Мездра промени в маршрутните разписания и в маршрутите на автобусните линии от Общинската и от Областната транспортни схеми, съгласно приложените проекти на маршрутни разписания за следните автобусни линии: за автобусни линии Мездра - Враца, Мездра - Върбешница, Мездра - Руска Бела и Мездра - Старо село с превозвач „Цветина-Мездра“ ЕООД и за автобусни линии Мездра - Камено поле, Мездра - Очиндол и Мездра - Типченица с превозвач „Транс-Авто-2015“ ЕООД.

Приети бяха Отчет на Програма за опазване на околната среда на община Мездра за 2021 г., както и извършените от „ВиК“ ООД - Враца през м. г. инвестиции във ВиК-а инфраструктурата на територията на община Мездра на обща стойност над 200 000 лв. и предаването им за управление на Асоциация по водоснабдяване и канализация на обособената територия, обслужвана от „ВиК“ ООД - Враца.

ОбС даде съгласие за възстановяване по бюджетната сметка на Община Мездра на внесените отчисления през 2021 г. по чл. 60, ал. 2, т. 1 и чл. 64, ал. 2 от Закона за управление на отпадъците, като натрупаните отчисления и обезпечения бъдат разходвани чрез вътрешни компенсирани промени единствено за дейности, свързани с управлението на отпадъците.

Във връзка с изграждането на параклис в с. Злидол беше разрешено изработването на Подробен устройствен план - План за застрояване на поземлен имот в м. Ковачев лаг в землището на селото за промяна предназначението на земеделска земя в урбанизирана територия.

Кметът Иван Аспарухов отговори на питане относно разширяване на гробищния парк в с. Зверино, отправено от общински съветници от „Коалиция за България“.