Информацията за хората, които имат право на тази еднократна добавка, се получава по служебен път в НОИ от Министерството на здравеопазването (МЗ). На пенсионерите, които до 31 декември 2021 г. имат завършен ваксинационен курс, НОИ ще изплати добавките от 1 февруари т.г. с парични преводи, предхождащи редовното месечно изплащане на пенсиите с графика от 7 февруари. Според данните, предоставени в НОИ от МЗ, това първо плащане ще обхване 694 643 пенсионери.

Добавката за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19 ще се изплаща еднократно и на пенсионери, които имат завършен ваксинационен курс в периода 1 януари – 30 юни 2022 г., от първия работен ден и в следващите месеци. Информацията за хората, които имат право на еднократна добавка, ще се обменя всеки месец по служебен път между НОИ и МЗ. Допълнителните 75 лева към пенсиите ще се изплащат през месеца, следващ месеца, през който осигурителният институт е получил въпросната информация от МЗ. Пенсионерите, които получават пенсиите си по банков път, ще получат добавката от 75 лева в личните си сметки. За пенсионерите, които получават пенсиите си чрез пощенските станции, ще бъде изготвен пенсионен запис, който могат да получат както на първо число на всеки месец, така и по-късно през месеца едновременно с пенсията си.

За пенсионерите, на които пенсиите се превеждат в други държави, добавката от 75 лв. ще се изплаща към пенсията за съответния месец в установените досега срокове. Пенсионерите не трябва да подават заявление за получаването на тази сума, нито да изпращат зелен сертификат или други здравни документи до държавните институции.


Източник: actualno.com