От 15 до 17 юни Мездра ще бъде домакин на XXIII Празници на Искърското дефиле. Това е съвместна инициатива на общините Мездра, Своге и Нови Искър, която датира от края на 80-те години на миналия век. Програмата на тазгодишното издание на тридневния форум включва 6 културни, обществени и спортни прояви.

Празниците ще стартират на 15 юни (сряда) с тристранен турнир по футбол за ученици VII-VIII клас, родени 2001-2002 г. Спортната проява е от 10.00 часа на изкуствения терен на градския стадион „Локомотив”.

Същия ден от 16.00 часа в Археологически комплекс „Калето” ще се проведе среща-разговор и литературно четене на творци от трите общини.

Културният афиш на втори ден, 16 юни (четвъртък), предвижда конференция, посветена на 90-годишнината от рождението на родения в Старо село скулптор Петко Мичев. На нея ще бъдат отчетени и резултатите от Първия симпозиум по интериорна дървопластика, организиран от Община Мездра. Конференцията е от 14.00 часа в Заседателната зала на Общинския съвет

От 16.00 часа същия ден в малката заседателна зала на Съвета ще се състои кръгла маса на тема „Културно наследство и туризъм по Искърското дефиле” с участието на експерти в двете сфери.

Празниците ще бъдат закрити на 17 юни (петък) с концерт от 19.00 часа на самодейни читалищни състави от Мездра, Своге и Нови Искър на площад „България” (а при лошо време - в Дома на железничаря) и със среща на представители на Общинските администрации от трите общини.

Празниците на Искърското дефиле се провеждат ежегодно от 1989 г. насам, с изключение на периода 1991-1995 г. Догодина домакин на празниците е столичната община Нови Искър.