© ул. Добруджа

Въпреки наказанията и глобите за паркиране в зелените площи и на тротоарите, всеки ден шофьори си позволяват да оставят колите си, където намерят. В Закона за движение по пътищата изрично са посочени забраните за паркирането на превозните средства. В раздел „Разположение на нерелсовите пътни превозни средства върху пътя” пише, че е забранено преминаването и паркирането на пътни превозни средства в паркове, градини и детски площадки в населените места извън обозначените за това места.

Припомняме, че неправомерното паркиране на място за инвалиди носи глоба от 200 лева. При паркиране в паркове, градини, детски площадки, площи предназначени само за пешеходци, и на тротоари – глобата е от 50 до 200 лева.

В раздел „Престой. Паркиране. Пътно превозно средство, спряно поради повреда”, е записано, че се допуска престой и паркиране на моторни превозни средства с допустима максимална маса до 2,5 тона върху тротоарите, само на определените от собствениците на пътя или администрацията места, успоредно на оста на пътя, ако откъм страната на сградите остава разстояние най-малко 2 метра за преминаване на пешеходци.

На практика повечето зелени площи, градинки и тротоари са заети от паркирани автомобили, под предлог, че колата е спряна пред дома на собственика. Това обаче е нарушение, тъй като площта пред жилищните сгради е общинска, т.е. разрешение за паркиране може да даде само Общината.

Това понякога се оказва истинско предизвикателство за пешеходците и майките с колички, на които се налага да вървят по платното, защото тротоарите са заети от „накацали” автомобили.