Общинският съветник от БСП Цветелина Дамяновска е категорична, че съветници от групата на столетницата ще внесат и декларация против преструктурирането на лечебното заведение, което при така предложеното от здравното министерство оздравяване, ще се превърне в малка провинциално болница и вместо 18 ще има 7-8 отделения. От областната структура на БСП заявиха, че натрупаните дългове на болницата не са от вчера и през времето са правени пред погледа на Министерството на здравеопазването.

Милионите дългове на врачанската болница трябва да се покрият от държавата - категорични са от БСП. Те се обединиха около мнението на своя председател, че в момента болницата едва крета със своите останали почти на половина отделения илекари и пациенти губят доверие в нея. Беше посочено, че са затворени инфекциозното отделение, не функционират детска и съдова хирургия, а Бъдещето на кардиологията е ясно само до средата на този месец.

От БСП обясниха, че са изпратили три писма до здравното министерство с питане за неясната съдба на болницата. Цветелина Дамяновска определи отговорът от там като „научен труд” от 144 страници, от който и при повторно четене нищо не се разбира.

Лидерите на партията заявиха категорично, че искат незабавна оставка на борда на директорите на МБАЛ "Христо Ботев", които са част от проблема. Те заявиха, че превръщането на болницата в търговско дружество е погрешен ход в реформата на здравеопазването. От болницата не трябва да се търси печалба, а качествена грижа за здравето на хората. Необходимо е да се направи така, че лечебното заведение да продължи нормално да изпълнява функциите си. Според лидерите на БСП - Враца просрочените задължения на лечебницата трябва да покрие държавата. Те са изчислили, че ако това финансово бреме остане да лежи върху МБАЛ, то ще са необходими цели седем години, които ще са дълга агония за болницата, от която ще страдат и пациентите.