Платформата, на която всеки може да се преброите онлайн, е Census2021.bg, тя е достъпна и от сайта на НСИ. Това е по-бързият и безопасен вариант, защото преброителят само ще вземе техния уникален преброителен код, отбелязват от статистическия институт.

За да се преброим електронно, трябва да си направим регистрация на сайта, където трябва да впишем ЕГН, документ за самоличност и валиден имейл. Не е необходимо всеки член на домакинството да се регистрира един човек може да попълни информацията за цялото домакинство.

Специален акцент е отделен върху защитата на личните данни. След електронното преброяване се получава код, който трябва да бъде предаден на преброител, възможно е това да стане и по телефона. За да сме сигурни, че някой няма да се преброи от наше име, е необходимо да се регистрираме с валидна електронна поща, ЕГН и номер на български документ за самоличност. Данните от регистрацията се използват само за идентифициране на лицето и не се съхраняват от НСИ. Следва потвърждение на регистрацията - получаваме имейл с линк, на който трябва да кликнем до 2 часа. След потвърждението ще се отвори екран за попълване на електронната преброителна карта. Там трябва да се влезе с имейла и паролата от регистрацията ни. Може да се връщаме в предишни страници на преброителната карта и да редактираме информацията, но само до окончателното й приключване. След това до 17 септември ще може само да виждаме данните си, но не и да ги редактираме.

След успешното преброяване ще получим съобщение и имейл с уникален 15-цифрен код, който трябва да запазим и да предадем на преброителя, когато позвъни на вратата ни.

Ако не се преброим електронно или при анкетьор, глобата е 160 лева.

„Нашата цел не е да глобяваме, а хората да се преброят и да бъдат максимално откровени. Имаме административни източници и специално за пенсионерите можем да направим верификация. Нека тези хора не се притесняват”, успокои Янчева.

НСИ разчита на това колкото се може повече хора да се преброят електронно поради факта, че е най-безопасното и сигурното преброяване. Това стана ясно от думите на председателя на НСИ Сергей Цветарски пред БНТ.

Има подписани договори с около 20 хил. преброители, а други 7 хил. души ще изпълняват координираща роля около преброяването, обясни още Сергей Цветарски. Той обаче призна, че в София има недостиг на преброители, а причината за това е в заплащането.

Все повече млади хора започват да се заселват в крайградските зони. Тази тенденция отбелязва пред БНР доц. д-р Надежда Илиева, ръководител на секция „Икономическа и социална география“ в Института по геофизика, геодезия и география на Българската академия на науките.

„Това е типично за крайградските зони, не за обезлюдени селища в Северозападна България или в Родопите. Все по-често започва да се говори за този номадски начин на живот. За новите номади, които отиват на село. Там работят в екологично чиста среда - дистанционно. Надявам се тези тенденции да продължат, но те се наблюдават единствено около големите градове, за да могат тези домакинства да се възползват от екологично чиста среда, но в същото време да бъдат близо до услугите, които се предоставят в големия град“, уточнява тя.

„България е част от съвременна Европа и всички процеси, които се наблюдават в България, не са чужди за нито една европейска държава, въпросът е, след като една държава достигне така наречения пети етап от демографския преход, който се характеризира с изключително ниска раждаемост, с повишаваща се смъртност, застаряване на населението, след това какво следва. В демографската теория не е написан шести етап от демографския преход. Това не ми се вярва да бъде краят на една европейска цивилизация“, уточни доц. Илиева.

„Позитивната тенденция в това е, че през миналата година от доста дълго време има положителен механичен прираст в страната, който се равнява с +30 хиляди души и се надяваме тази тенденция да се запази. Миналата година беше малко екстремна за всички, свързана с коронавируса, но факт е, че доста българи, които живеят в чужбина, се върнаха у нас“, обясни още Надежда Илиева.

Тя даде пример с Враца, който се намира в силно обезлюден район, но през последните години има положителен механичен прираст.

Линк към сайта за електронно преброяване: census2021.bg

Източник: monitor.bg

messages.your-oppinion

Ще се преброите ли онлайн?