© БГНес

По думите на здравния министър Кирил Ананиев целта е да се предприемат мерки за подобряване финансиране на здравеопазването в България и в частност подобряване на оценката на труда на медицинския персонал, който работи в българското здравеопазване.

От своя страна председателят на БЛС Иван Маджаров благодари на премиера за проведената среща и заяви, че по най-бързия начин трябва да се премине към преговори през настоящата година за цените на недофинансираните клични пътеки за лечение на деца, бременни и в областта на пулмологията.

Маджаров изтъкна, че по този начин се заявява, че освен парите, които е осигурило Министерство на здравеопазването през Министерския съвет, трябва да се върви и по законовия път.

"Мерките, които днес се взеха, трябва да се превърнат в една устойчива практика", подчерта той.

От БЛС настояват увеличаването на цените на клиничните пътеки да не бъде с допълнилтелни средства, а ако има икономия на средства в болнична помощ през настоящата година, те да бъдат използвани да се изплатят пропорционално надлимитна дейност за стари години.

От своя страна директорът на "Пирогов" Асен Балтов посочи, че увеличаване на пътеките за детско и майчино здраве е един от основните и наболяли проблеми в страната. По думите му обаче университетските болници в никакъв случай не са на ниво, което може да се каже, че специалистите по здравни грижи не получават достатъчно добри възнаграждения.

Той обясни, че с увеличаване цените на недофинансираните клиничи пътеки предвиждат методиката на преразпределяне на нашия финансов ресурс и да се отпусне доста по-голяма сума за фонд Работна заплата.

Според Балтов има доста промени в здравеопазването, които са в положителен смисъл и занапред нещата се очаква да тръгнат в нормален ред.


Директорът на Александровка болница д-р Костадин Ангелов посочи, че недофинансирането на здравеопазването съществува, а мерките, които са предприети до момента са осигурените финансови средства.

В резултат на тези мерки ще започнат преговори в НЗОК за промяна на цените на основни клинични пътеки, като по този начи ще бъдат променени някой основни клинични пътки, свързнани с лекуване на децата, бременните жени, детско и майчино здравеопазването.

По думите му това ще доведе до възможности за увеличаване приходите на лечебните заведения, които работят и функционират до момента нормално. Като краен резултат ще допринесе за вдигане на заплатите на лекарите и на специалистите по здравните грижи.

Изпълнителният директор на областната болница в Кърджали д-р Тодор Черкезов допълни, че в регионите на страната и в областните болници работят в специфични и трудни условия. Според д-р Черкезов от проведената среща при премиера има три позитивни момента.

Те са свързани с това, че са отпуснати достатъчно средства, като те ще бъдат усвоени през увеличаване цените на клиничните пътеки и разработената методика от МЗ, която балансира заплащането вътре в системата между специалностите и различните медицински съсловия. Всичко това дава основание да се мисли, че когато бъдат приложени правилно и оптимално, ще могат да се постигнат договореностите за възнагражденията в здравната система.

В заключение Ананиев обеща, че ще се използват само законоустановените механизми за финансиране на лечебните заведения - Наредба 3, която финансира дейности извън задължителното здравно осигуряване.

С горепосочената наредба се финансират лечебните заведения в трудно достъпни, високопланински райони на страната, белодробните болници, психиатричните болници и Спешната помощ. С наредба Номер 3 е определен механизмът и МЗ ще го спазва такъв, какъвто е.

Вторият законов механизъм по думите на Ананиев, е финансиране през НЗОК по клинични пътеки. Освен това здравното министерство е готово за методиката за формиране на разходите за пероснал и определяне на индивидуалните работни заплати. Методиката цели едно справедливо, обективно и недискриминационно разпределение на разходите за персонал.

"За нас е изключително важно да се остойностят всичките лечения и клинични пътеки, които се свързани с детското и майчино здравеопазване", подчерта Ананиев и допълни, че самото разпределение на недофинансираните клинични пътеки се извършва на базата на вътрешни правила във всяко едно лечебно заведение.

Източник: news.bg