"В тази битка трябва да сме партньори и да си помагаме... Аз съм оптимист и съм сигурен, че ще се справим... Нашият народ заслужава цялото ни професионално ангажиране, за да можем всички да направим необходимото и да излезем от тази пандемия с успех", заяви проф. Костов.

"Допълнителен мозъчен тръст, съвет, който да дава научна гаранция за колко време и какво да се отпуска", добави Бойко Борисов.

Щабът и Съветът са подчинени на правителството. Медицинският съвет ще отговаря на чисто медицински въпроси, които интересуват гражданите.

Професор Коста Костов ще предложи състава на Съвета, в който ще има малки работни групи. В най-скоро време ще бъдат изградени и съответните протоколи по най-засегнатите медицински специалности. Ще се изгради и платформа, където лекарите да влизат и да се информират.

Коста Костов е професор по белодробни болести и консултант на УМБАЛ „Света Анна”, София. Има 4 придобити специалности – вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия (белодробни болести), военно-полева терапия и медицински миниджмънт. Специализирал е в Швейцария и в Германия. Многогодишен лектор по белодробни болести към Медицински факултет на Университет „Св. Климент Охридски”, София. Национален консултант по пневмология и фтизиатрия към НЗОК.

Източник: Vesti.bg