На 28 юни от 8,00 часа започва провеждането на олимпиадите по „Български език и литература“, Математическа лингвистика, „Физика“, „Информатика“, „Знам и мога“, „Гражданско образование“ и „Техническо чертане“. А от 14,00 часа – по „История и цивилизации“ и „Биология и здравно образование“.

Това предвижда заповед на министъра на образованието и науката за възстановяване на националните олимпиади и състезания, които бяха отложени поради въведените мерки в страната, свързани с епидемичното разпространение на COVID-19.

На 28 юни ще се състои и Националното състезание „Математика за всеки“ – за ученици от 4. клас, което ще замени всички други състезания и дава възможност всички четвъртокласници да бъдат оценени при равни условия. Тогава е и състезанието по природни науки „Акад. Любомир Чакалов“ (химия, физика, биология и география) за ученици от 7. клас, което ще се проведе в София при спазване на противоепидемичните мерки. Всички други олимпиади и състезанието по математика се провеждат на територията на съответния регион, от който са излъчени участници.

Ако ученик е класиран на национален кръг на повече от една олимпиада или състезание, може да се яви по свой избор и на други.

При провеждането трябва да е осигурено минимално разстояние от 1,5 метра между присъстващите. В зависимост от големината на залите участниците трябва да са разпределени между 10 и 15.

Изискването е за засилени противоепидемични мерки в работните и санитарните помещения, както и в коридорите, в т.ч., дезинфекция и проветряване и недопускане в сградите на лица с проява на остри заразни заболявания. Преди началото на състезателната част, директорите са длъжни да инструктират учениците за спазване на изискванията за лична хигиена.

На този етап се отлагат състезанията по професии.

Графикът на учебното време предвижда промяна, според която, дните 1 и 3 юни - изпитите за зрелостниците и 15 и 17 юни - Националното външно оценяване за седмокласниците, ще са учебни дни за всички останали ученици и ще се обучават в електронна среда.

Дните, които първоначално бяха определени за неучебни заради ДЗИ и НВО - 20 и 22 май и 9 и 11 юни 2020 г., също ще бъдат учебни.


Източник: novini.bg