Невероятна е неговата история как от гетото стигна до престижния английски колеж. За 15-годишния младеж всичко започнало случайно от реклама в Интернет за обучение в чужбина. И в този момент Марсело Илиев решава, че иска да тръгне нанякъде и да се развива. На 17 май се явява на приемния изпит за колежа в условията на голяма конкуренция и успява да го вземе отлично. Получава и стипендията, но сумата за обучение е огромна и си оказва непосилна за семейството му. Но не се отказват и чудото се случва.

След серия репортажи за успехите на момчето, Камарата на строителите решава да плати таксата му за обучение, а правителството се ангажира да помага на семейството с парите за настаняването в общежитието. "Това е една сбъдната мечта. Това чувство няма как да се опише. Всеки човек трябва да мечтае и да се бори за мечтите си". Така коментира ромското момче Марсело Илиев от Монтана своята сбъдната мечта - да учи в CATS College Cambridg

Тази година правителството разреши на МОН да плати 8880 британски лири за последните две вноски за общежитието на Марсело. До момента държавата е платила 17 090 британски лири за настаняването на момчето. И сега, въпреки трудностите и безпаричето, той вярва в своята щастлива звезда и се надява да сe влее в колеж по изкуствата. Вече води преговори с ръководството на училището за стипендия и общежитие.

В артколежа първата година се изучават общи дисциплини, а следващата моден дизайн - интериорен и графичен дизайн и фотография. "Учим основните предмети, задължителните са английски и математика. След което учим физика, биология и химия и предмети, които сами си избираме. Аз си избрах арт дизайн и фотография, тъй като това ми доставя удоволствие и с това искам да се занимавам.Там за първи път забравих думата дискриминация".

Марсело е подвластен на модата. Тази година имал шанс. Приятели, на които гостувал през ваканцията, му осигурили поръчка да декорира голям салон за маникюр. Работата била непосилна - сутрин от 8 до 3-4 часа след полунощ, но успял за една седмица да завърши и тавана и стените с изящни рисунки на цветя. Така спечелил свои пари и си купил шевна машина. Започнал да шие за себе си панталони и риза.

Марсело е категоричен, че всичко, което представлява в момента, дължи на семейството си. Той разказа, че родителите му са били много строги относно оценките в училище, което много му е помогнало да се развива и да набляга на ученето.

И до днес Марсело от Монтана учи на държавни разноски в престижния колеж.

На последното си заседание от 16 август 2017 година, правителството одобри изплащането от бюджета на МОН на 6060 британски лири за покриване на таксата за първия семестър на обучението на Марсело Илиев в Cambridge School of Visual & Performing Arts за учебната 2017/ 2018 година.