За да бъдат избегнати пътни инциденти с празнуващи, Главна дирекция „Национална полиция“ отдел „Пътна полиция“ и Областна дирекция на полицията - Враца препоръчват на абитуриентите да знаят, че емоциите и еуфорията са лош съветник и водят до загуба на чувството за предпазливост, до безкритичност и опасна агресивност.

Изпитият алкохол подвежда към взимане на “смели” решения, като често се подценява рискът от стоенето прав в автомобила, показването през люковете, седенето на вратите, размахването или изхвърлянето на пътното платно на бутилки и други празнични атрибути.

От МВР съветват абитуриентите:

Използвайте това, че точно вие сте в центъра на вниманието и в този ден се изпълняват вашите желания, като заради собствената си безопасност настойчиво помолите останалите да не рискуват и да не провалят празника ви. Ако пък някой е пийнал повече и не се вслушва в молбата ви, дискретно потърсете съдействие от другите от компанията. Ако се наложи, потърсете помощта на родители или други ваши близки. Помогнете си и сами, като не приемете да ви вози някой, който вече е пил алкохол или е неправоспособен.

Предварително осигурете трезвен шофьор, който да ви вози по празничните маршрути, както и резервен, който да замести титуляра, ако той се изкуши и се почерпи с алкохол. Не оставайте безучастни под заплахата от катастрофа.

Ако лично вие шофирате към мястото на бала, по-добре е да не се движите в колона с други автомобили, превозващи абитуриенти, и да не се поддавате на провокациите на останалите за състезаване или други нарушения на правилата за движение по пътищата. Несъобразената скорост в населено място увеличава риска да блъснете дете, пешеходец или да катастрофирате с удар в друго превозно средство, стълб и др.

Не изключвайте мобилните си телефони, а при нужда потърсете полицията на телефон 112 или своите родители и близки.