За периода са издадени Предписания за задължителна карантина и предприемане на други противоепидемични мерки както следва: От ГЗПгр.Оряхово 407 бр. От отдел ПЕК, ДНЗБ общо 23 броя, в т.ч. за домашна карантина по повод на Бързи известия съмнителни /възможни/ потвърдени случаи, по сигнали на Кметове на общини за завърнали се лица от засегнат регион, по повод на установени контактни на потвърдени случаи, както и по друг повод на ЛЗ. За периода е извършеното пробонабиране на назофарингеален секрет за област Враца (в т.ч доболнично и от ЛЗ за БП) за 37 броя лица, съмнителни/вероятни за COVID-19, в т.ч. и контрола на потвърден случай.

С тях общият брой проби взети до момента е 143. Към 30.04.2020г. от изпратените до НРЛ–София проби, чакащи резултат са 26, а от получените имаме нови потвърдени за седмицата – 4 (на 1 лице завърнало се от Холандия, на 1 лице контактно на КОВИД-19 от УМБАЛ – Св.Иван Рилски гр.София, които са поставени на домашна карантина и лечение и 2 лица работещи и контактни на потвърдените случаи от завод Мизия - Плевен и хоспотализирани в МБАЛ - Козлодуй. Положителна е също така и 1-та контролна проба на Петър Дилчев, потвърден случай на КОВИД-19 от пролежаването в УМБАЛ – Св.Иван Рилски.

Отделно по разпореждане на МЗ на 30. 04.2020г е извършено пробонабиране наносогърлени секрети за НРЛ от персонал на 2 броя ДВХ в областта: 27 в ДВХ – с.Хайредин и 12 в ДВХ „Зора" - гр.Враца. По повод на съобщените от здравната мрежа съмнителни/вероятни и потвърдени случаиза COVID-19 случаи, са извършени 37 броя епидемични проучвания, в т.ч. на лица с домашна карантина и на хоспитализирани лица.

За спазване на противоепидемичните мерки в ЛЗ на обл.Враца, за посочения период са извършени общо 46 проверки, от тях по еп.показания – 1 и 1 по сигнал за домашна карантина, по Заповед на МЗ № РД-01-225/20.04.2020г. – 44 бр.проверки на ЛЗ , в т.ч. ОПЛ, АИП СМП по АГ и МЦ и ДКЦ в общини Враца и Козлодуй.

С цел осъществяване на проверки на място за спазване на задължителната домашна карантина, ежедневно от ДНЗБ се подава подробно структурирана информация до всички общини на обл. Враца, до съответните ОПЛ, до обл. Дирекция на МВР, до РПУ-Враца, до Дирекция Социални грижи.

Във връзка с постъпили Възлагателни актове от Районните прокуратури на областта, ежедневно от отдел ПЕК се подава поименна актуална информация до всяка една от тях за лицата в съответните общини, които са регистрирани в РЗИ-Враца, и за които има Предписания за домашна карантина от ГЗП и от отдел ПЕК ( по повод на сигналите от кметове, по повод на установените съмнителни случаи на COVID-19 , на контактини и пр.причини )- общо 15 броя.

Припомняме, че Регионална здравна инспекция Враца осъществява държавната здравна политика на територията на област Враца - общини: Враца, Мездра, Козлодуй, Оряхово, Бяла Слатина, Роман, Мизия, Борован, Хайредин и Криводол.