Отрасловият съвет реши още всички договорени трудови възнаграждения на педагогическите специалисти за периода на дистанционно обучение дабъдат изплатени. „Изискването бе учителите да са водили обучение в електронна среда 5 астрономически часа, което включва и подготовка на уроците. Това означава поне 25 часа при петдневна работна седмица. Учителите, които по принцип работят с договор за по-малък норматив, ще получат също възнагражденията си за часовете, които са провели.”, уточниха от МОН.

Това означава, че ако по договор учителят работи по-малко от 25 часа седмично, то той отново ще получава заплатата си в пълен размер. За да се облекчи отчетността при заетостта на учителите и персонала, се препоръчва директори да използват електронни платформи.Часовете трябва да се вписват и в електронния дневник.

Решено е и как ще протича пролетната ваканция. В периода от 13-ти до 16-ти април ще бъде въведен облекчен (разтоварващ за учениците) дистанционен учебен режим. В зависимост от спецификата на училището, в рамките от 2 до 4 часа, може да се акцентира върху занимания по интереси (за физически дейности, изобразително изкуство и музика), за занимания с педагогическите съветници или дискусии по темите за часа на класа.

Източник: monitor.bg