"При традиционната форма един учител работи с един клас или паралелка. Тук може двама учители да работят с две паралелки, може един учител да се присъедини към урока на друг учител, на друго училище. Най-късно до утре сутрин училищата трябва да са направили своята организация. Има достатъчно безплатни електронни платформи, другото необходимо са образователните ресурси - филмчета, клипчета, тестове", допълни той.

Вълчев уточни, че засега ваканцията остава до 29 март, като нещата се решават ден за ден в зависимост от ситуацията. С грипната ваканция вече имаме 22 неприсъствени дни средно в училище - близо 14-15% от учебната година. В университетите е по-малко, тъй като за тях не бяха задължителни мерките. Нулевата година не се обсъжда като възможност, каза министърът.

"Не обмисляме отлагане на изпитите. Мисля, че те са най-малкият ни проблем. Най-скорошното ни решение, което трябва да вземем, е за пролетната ваканция. Вървим по-скоро до ограничаването й до почивните дни около Великден”, каза още Вълчев.

Той призова всички учители, директори, училища за взаимопомощ. Според него се вижда голямото желание на хората да си помагат едни на други. И призова учителите да помогнат на колегите си. "Ние самите не можем да осигурим толкова помощ, отколкото те самите могат да си помогнат помежду си", категоричен беше министър Вълчев