© МРРБ

Мирослав Дамянов от ПМПГ "Св. Климент Охридски" и Лилия Атанасова 3 ОУ "Иван Вазов“ - Монтана спечелиха максимален брой точки в изключително оспорвана надпревара, тъй като отборите постигнаха почти равен резултат, показвайки отлични знания. Втори са отборите на областите Ловеч и Видин. Трето място спечели отборът на домакините от област Габрово.

Състезателите бяха оценявани от жури с председател министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, а членове бяха заместник-министрите на регионалното развитие и благоустройството и на образованието и науката Деница Николова и Таня Михайлова, кметът на община Габрово Таня Христова и областният управител на Габрово Невена Петкова.

© МРРБ

"Пожелавам ви да обичате и да се гордеете с градовете, в които живеете. Всички седем отбора показахте отлични знания и умения и доказахте, че познавате добре нашата Родина. Пазете това, което създават вашите родители“, каза министър Аврамова при връчване на наградите на победителите. Тя подчерта, че е удивена от любознателността на учениците и знанията им в областта на историята, географията, литературата и фолклора.

"Радвам се, че нашата инициатива допринася децата да научват за още повече забележителности, които успяваме да рехабилитираме и модернизираме. Най-важна обаче е емоцията, която създава състезанието“, каза още тя. Министър Аврамова отбеляза, че благодарение на Оперативна програма "Региони в растеж“ 2014-2020 г. и усилията на правителството България става по-красива и предпочитана туристическа дестинация с обновените обекти.

© МРРБ

Състезанието в Габрово бе последният полуфинал от инициативата, която срещна ученически отбори от всички области на страната, спрямо регионите за планиране. Домакини на полуфиналите бяха Шумен, Кюстендил, Сливен и Габрово, които са сред общините отличници по Оперативните програми „Регионално развитие“ 2007-2013 и „Региони в растеж“ 2014-2020.

Големият финал е тази неделя, 4 ноември, в зала 1 на НДК в София. Тогава на сцената ще се изправят четирите отбора финалисти - от Шумен, Перник, Кърджали и Монтана.