През 2017 г. се наблюдава повишен интерес към библиотеката и това се дължи на огромните усилия, които полагат всички специалисти не само в ежедневната си работа, но и в организирането на различни инициативи, стана ясно от отчета на Регионална библиотека "Гео Милев". През годината в библиотеката са регистрирани 3045 нови читатели. Посещенията са 39 685, което е с 7 836 повече спрямо предходната година. Раздадената литература е 78 354 тома или с 2 197 тома повече в сравнение с 2016 г.

Основна цел при работата с читателите е било привличането на нови групи от потребители и тяхното качествено и релевантно обслужване. През 2017 г. са проведени над 200 културни и образователни събития, сред които детски утра, екскурзии в библиотеката, занятия в Клубовете по интереси, литературни утра и вечери с подготвени и представени презентации. А така също тематични изложби, презентации, викторини, състезания, игри, конкурси, посещения на детски градини в Монтана, програми за деца, уроци по родолюбие, представяния на книги и срещи с автори, обучения по Информационни и комуникационни технологии (ИКТ) за младежи и за възрастни, курс по уеб дизайн, литературни и краеведски четения.

И още: Регионална кръгла маса на тема "Съвременните библиотеки с особена грижа към teen поколението. Библиотеките и новите дигитални деца - поколение Z”. Проведени са разнообразни по форма и съдържание дейности, свързани с обучения, конференции, форуми, регионални дейности, семинари за повишаване квалификацията на работещите в библиотеките и прилагането разпоредбите на ЗОБ и Стандарта за библиотечно-информационно обслужване. Продължава работата с доброволци през лятото.

Комплектуването, организацията и опазването на библиотечния фонд е първостепенна задача на Регионална библиотека „Гео Милев“. В края на 2017 г. библиотечният фонд наброява 191 413 тома документи. Получени са дарения от Университетско издателство „Св. Климент Охридски" - 301 тома, от писателката Елена Павлова - над 110 тома, от читатели на библиотеката, от автори на книги. Закупени са нови библиотечни документи със средства от бюджета на библиотеката. В библиотеката са постъпили 1878 тома на стойност 22469,32 лв. Закупените документи са 373 т. на стойност 5367 лв. Даренията са 1468 т. за 16767 лв. Заменени срещу загубени са 37 т. на стойност 334 лв. Обновяването на фонда през 2017 г.е най–голямо за последните три години.

Краеведската дейност на Регионална библиотека “Гео Милев” се е осъществявала в следните основни направления - краеведски проучвания, събиране, обработване и съхраняване на информация за Монтана и областта и предоставянето на информационните ресурси чрез традиционни и иновативни форми на потребителите. Със съдействието на читалищните библиотеки са издирени и сканирани непубликувани материали и ръкописи на поселищни проучвания от област Монтана. Закупен е програмен продукт "Дигитални колекции“ и скенер. Сканирани са документи за създаване на дигитална колекция "Поселищни проучвания".

Регионална библиотека “Гео Милев” е получила пет робота Finch, дарение от посолството на САЩ. В Седмицата на програмирането от 7 до 22 октомври са проведени 21 семинара с 200 участника от училищата в Монтана за работа с тях. Закупени са очила за виртуална реалност и са проведени интерактивни презентации. В библиотеката са въведени нови технологии, QR кодове с полезно за потребителите съдържание. Създаден е профил на библиотеката в приложението за OS Android - Cards, което дава възможност за дигитализация на читателски карти, приложение за ОS Android и iOS, тема за браузър Chrome.



В изпълнение на основната мисия, цел и задачи, Методичният отдел при Регионална библиотека "Гео Милев“ подпомага обществените библиотеки от регион Монтана по отношение на цялостната им дейност, координира и организира културни прояви, работа по общи проекти, квалификационни форми за библиотечните специалисти, консултира, проверява , одобрява и препраща е-стастическата информация от информационни карти на всяка читалищна библиотека от област Монтана в Министерството на културата.

Приоритетно през 2017 г. дейността на Методичния отдел е била насочена към сформиране и стартиране на професионално обучение на група от читалищни библиотекари за придобиване на трета степен професионална квалификация "Библиотекар" - в специалност "Библиотекознание". Обучението е организирано от лицензирания Център за професионално обучение към Асоциация "Съвременни читалища" съвместно с Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), според нормативните изисквания на Закона за обществените библиотеки и е финансирано от Фондация "Глобални библиотеки - България”.