Името ѝ е свързано с думата "гугол“ (googol) - именувано число в математиката, равно на 10 на степен 100 или на 1 със сто нули.

През 1938 г. американският математик Едуард Кеснер се разхождал в парка с двама свои племенници и обсъждал с тях големите числа. В хода на разговора станало дума за число със сто нули, което нямало свое име.

Единият от племенниците, деветгодишният Милтън Сирота, предложил да нарекат това число „гугол“ (googol). През 1940 г. Едуард Кеснер, съвместно с Джеймс Нюман, написал научно-популярната книга „Математиката и въображението“, в която разказал за числото гугол.


Гугол е с около 20% по-малък от 70! (70 факториел). Има само два прости делителя - 2 и 5.

В двоично представяне гугол е число от 333 бита, от които последните 100 цифри са нули. В шестнадесетична бройна система гугол се състои от 84 цифри, от които последните 25 цифри са нули.

Използвайки официално приетата в САЩ, Русия, Украйна и други страни система за наименование на числата, гугол може да се нарече десет дуотригинтилиона, етимологията на което е свързана с латинското число 33 и означава, че трябва 33 пъти пъти да се вземат по три нули - окончание "илион".

Източник: actualno.com