Нарушителите ще бъдат спирани от автомобилите на тол контрола. На водача, който не е заплатил винетка, ще бъде дадена възможност да заплати компенсаторна такса на място. Размерът на компенсаторните такси в момента е качен за обществено обсъждане - за леки автомобили е 70 лв.; за автомобили от 3,5 до 12 т - 125 лв. и за тежкотоварните над 12 т - 175 лв.

Контролните автомобили са оборудвани с ПОС терминали и плащането на таксата ще става с дебитна или кредитна карта. След заплащане на компенсаторна такса пътуването ще може да продължи до края на астрономическия ден без винетка, но на следващия ден,ако не се закупи винетка, отново е налице нарушение обясни проф. Олег Асенов, експерт към пътната агенция.

От 17 декември започва продажбата на електронни винетки от сайта bgtoll.bg и мобилното приложение. Цената остава същата, както на стикер винетките. Асенов припомни, че се въвежда новата уикенд винетка, чиято цена е 10 лв. и е само за леките автомобили. Периодът на валидност на тази винетка ще започва от 12:00 ч. в петък и ще завършва неделя в 23:59 часа.

„Гражданите ще могат да купуват електронни винетки и от терминали за самотаксуване, които ще бъдат разположени в търговските обекти по протежение на републиканската пътна мрежа.

Плащането ще става с дебитна и кредитна карта, както и с карта за гориво. Шофьорите ще могат да купят е-винетка и от пунктовете за продажба, разположени в търговските обекти“, посочи проф. Асенов, цитиран от пресцентъра на АПИ.

От 16 август 2019 г. се въвежда тол такса за изминато разстояние за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона. „До 15 август включително автомобилите над 3,5 т също ще заплащат електронна винетка“, разясни Асенов.