"Направено ни е предписание от РЗИ за завишеното съдържание на арсен и да проучим източника на замърсяването и да организираме снабдяването на трите села с чиста питейна вода. Чешмите вече се ползват само за битови нужди, а в селищата всеки ден се изпращат водоноски. Обърнали сме се към учени от БАН и Университета по архитектура, строителство и геодезия и експерти от Басейнова дирекция за откриване на причините за замърсяването и търсенето на изход от ситуацията”, заяви управителят на ВИК - Монтана инж. Валери Иванов.

Най-вероятно изворът край село Кобиляк, който снабдява трите села, е замърсен от близката река Огоста. В горния си участък, при изворите в Балкана, реката минава край стари уранови рудници.

Изследвани за естествен уран и обща бета-радиоактивност са и водите за питейно-битови нужди от селата Смоляновци, Долна Рикса, Клисурица и Мартиново и гр. Чипровци.

Тези проби са без отклонения, т. е. няма здравен риск и опасност за населението на област Монтана, увериха от РЗИ - Монтана.