Древната крепост на брега на Искъра се изпълни с рицари, воини, боляри и болярки, жреци и жрици, които достолепно се разхождаха сред стотиците гости, дошли от близо и далеч, за да се потопят в отминалите епохи.

Кметът на Мездра Генади Събков откри официално Фестивала и пожела на участниците и гостите незабравими мигове в слънчевия ден в древната крепост, кацнала на непристъпните скали над величествения и древен Искър.

Във фестивалното изложение взеха участие групи за исторически възстановки и свободни реконструктори от цялата страна. Сдружението "Авитохол" от Варна представи бита и традициите на ранносредновековните българи. Юртата бе зорко охранявана от двама въоръжени войници, които обаче допускаха любопитните да разгледат подвижния дом на древните обитатели по нашите земи.

Непосредствено зад юртата, групата на Димитър Труканов от школите "Мадарски конник" и "Живата стрела, стрелба с лък от кон - България" традиционно събра около себе си много посетители, които с любопитство изпробваха стрелбата с лък и се запознаха с различни бойни техники от земя, характерната храна, облекло и въоръжение. Майсторът на защитно средновековно въоръжение Ивайло Енев от Русе с удоволствие показваше и обясняваше предназначението на различните оръжия.

Свободните реконструктори Йордан и Жана Сивкови, Пламен Павлов от Добрич, Катя Владова и Стела Върбанова от Бяла представиха ранносредновековните българи и номадските традиции на предците ни, а Тошко Драгиев и групата от Шумен бяхъ изложили характерното въоръжение на ромейската войска, шатрите и инсигнии.

Голям интерес предизвика и вкусният кът на Петя Крушева от Пловдив, която приготвяше и предлагаше за дегустация средновековни храни и хапки с непознат и нетрадиционен за нашето съвремие вкус.

С нескрито любопитство гостите оглеждаха облеклото на българите от Късното средновековие, представено от Калина Атанасова.

Емил Маринов металопластика и Петър Петров - Петрониус монетар бяха изложили невероятни средновековни предмети и красиви монети. Всеки, който желаеше сам да си изсече монета, изпита удоволствието да направи това, като си тръгна със саморъчно изсечена монета с герба на Калето.

Константин Колев бе водач на наемниците в ромейската войска през Средновековието, а Стефан Попов и групата от Севлиево бяха се въоръжили като селско воини през Късното средновековие.

Сдружение "Вълкашин" от София с бита на средновековния българин от IX-XI век, а членовете на Сдружение "Багачин" от Лом, пресъздаваха бита и културата на ранните кутригури и есагели – хуно-българи от 5-6 век, федерати на Източноримската империя, заселници в земите на днешна Северозападна България;

Гостите опитваха с нескрито удоволствие средновековното питие медовина - невероятен вкус и аромат, приготвена от Любомир Милинов от София.

"Дукс Антика" от Свищов представиха възстановка древен жречески ритуал на готите от Късната античност, както и на военно дело и бит.

Пловдивчаните от Сдружение "Ситалк" също възпроизведоха пред гостите късноантичните поселения и ритуали. Със свои експонати и възстановки се представиха клубът за средновековни военни изкуства "Ратина" - Сливен.

Не бе забравено и културното развитие в древността. Наред с оръжията, доспехите, храните и напитките, интерес предизвикаха и образците на средновековна литература, представени от Кирил Ненов от Пловдив