Галина Иванова – старши експерт в отдел "Екология" в Община Мездра проведе разговор с учениците за опазване на околната среда. Раздаде им книжки с идеи как да си направят украса от отпадъчни материали и брошури за разделно събиране на отпадъци. Екологът поясни, че в града засега има 31 площадки за разделно събиране и две в селата Ребърково и Зверино.

Полезна, интересна и поднесена по достъпен начин беше лекцията на инспектор към РД ПБЗН - Монтана Силви Чифчийски, доброволец в Академията, на тема "Ранно предупреждение и оповестяване при бедствия, аварии и извънредни ситуации". Децата научиха как функционира единният европейски номер 112 - при какви спешни ситуации се ползва, кой да се обажда (по възможност възрастен). Подчертана беше задължителната информация при подаване на сигнала. Децата бяха запознати с така необходимите признаци на дадено произшествие.

Инспекторът подчерта, че тел. 112 трябва да се използва само при наличие на реална заплаха, че се избира без код, денонощно и безплатно. Малчуганите научиха, че при фалшив сигнал се налага глоба от 2 000 до 10 000 лв. Лекторът обясни подробно какво се случва с подадения сигнал и че само БНТ и БНР имат оторизирано право да оповестяват реална информация за предстоящо или възникнало бедствие.

Любознателните деца задаваха много въпроси и чуха четирите основни сигнала за оповестяване и ранно предупреждение на населението и изпълнителната власт за предстоящо или възникнало бедствие.

Особено внимание в презентацията беше обърнато на наводнението като основно бедствие. Нагледно беше обяснено какво трябва да съдържа личната раница за бедствия.

Детската полицейска академия продължава в петък, 14 юни, в РПУ - Мездра и РСПБЗН, където на децата ще видят обясненото в лекцията.