Врачанският фотограф Боян Пищиков подреди фотодокументална изложба под наслов „Духът на миналото в наши дни”. Експозицията бе открита официално на 25 май в Художествената галерия „Иван Фунев” при Регионалния исторически музей (РИМ).

Изложбата включва 20 панорамни снимки на съвременна Враца, в които са вплетени архивни кадри от несъществуващи вече сгради, паметници и събития от XIX до XXI век, както и 30 авторски фотографии, посветени на Ботевите дни. Експозицията е част от съпътстващата програма на честванията тази година.

„Това не е артистичен проект, който цели да покаже красотата на града в един перфектен миг, това е документален проект, който показва ежедневието”, подчерта при откриването на изложбата авторът Боян Пищиков.

„Този, който няма минало, няма настояще и не гради бъдеще, каза зам.-кметът на общината Петя Долапчиева, която присъства на вернисажа. Ние трябва да вземем най-доброто от вчерашния ден, така че да съградим утрешния. В навечерието на 2 юни врачани даваме визия на много от нашите идеи, онагледяваме всичко, което мечтаем да се случи в нашия град. Тази изложба е потвърждение на връзката между минaло и настояще”.

Долапчиева поздрави автора на изложбата от името на кмета на Враца Калин Каменов. Сред гостите на откриването бяха още Георги Ганецовски, вр. и. д. директор на РИМ, Маринела Петрова, директор на Дирекция „Образование, здравеопазване и социални дейности” и Радосвета Крумова, главен експерт „Култура” в Общината.

След края на изложбата Боян Пищиков ще подари снимките на Регионалния исторически музей .