© сдружение „Книгини“

„За нас е важно да продължим развитието на духа на село на книгата и да предоставим възможност на български творци да продължат Вазовото дело, да осъществим още много инициативи и конкурси, да вдъхновяваме младите и възродим българските традиции в книговезането. Още една от нашите мисии е да подкрепяме хора в неравностойно положение и социалното предприятие Творилница „Добрини“ дава тази възможност“, споделиха от сдружение „Книгини“ и благодариха за подкрепата на съмишлениците си.

„Това място винаги е било изпълнено със съдържание. Макар че вече не е детска градина, помещенията са напълно преобразени и отново ще бъдат посещавани както от жителите на Челопек, така и от гости на града. Поздравявам основателите на центъра за куража и за това, че не се спряха пред трудностите. Те са доказателство как в днешно време можеш да правиш добро не само на себе си, но и за околните. Вярвам, че примерът им е заразителен и заедно ще продължим да даваме път на благородни дела”, заяви Калин Каменов.

„Щастливи сме, че избрахте Челопек за село на книгата. Имате нашата подкрепа“, бе категоричен кметът на село Челопек Тихомир Тошев и заяви, че подкрепата за развитието на Центъра ще продължи.

Присъстващите на събитието се включиха в работилница по правене на рециклирана хартия, насладиха се на VR филма ни „Дестинация Враца – величие и красота в 360⁰“и изложба-базар със снимки на финалистите от конкурса на сдружението „Най-атрактивна снимка с книга“, с благотворителна цел, запознаха се и подкрепиха дейността на жените от социално предприятие Творилница „Добрини“ – с. Челопек. Посетителите на Центъра се потопиха в атмосферата на център „Книгини“ и усетиха духа на първото българско селото на книгата - с. Челопек, както и местното непреходно културно наследство.

В програмата се включиха най-малкият доброволец на сдружение „Книгини“ във вдъхването на живот на сградния фонд Анжелина Петкова, която изпълни песента на Лили Иванова „За тебе бях“, Александър Борисов с рецитал на безсмъртното Ботево стихотворение „Хаджи Димитър“, Кристиана Каменова с изпълнение на народната песен „Лудо младо“, а истинският книголюбец Теодора Христова сподели какво е за нея книгата и защо днес е важно да се промъкваме понякога на пръсти, друг път с устрем сред страниците на любими книги.

Водосвет за здраве и благоденствие отслужи отец Галин.

В център „Книгини“ ще се реализират дейности с културен, образователен, социален и развлекателен характер. Обособени са зали за семинари и обучения, тиймбилдинг, с възможности за провеждане на тематични събития от частен и обществен характер, има библиотечни кътове, места за закупуване на антикварни и нови книги, както и кът на градове и села на книгата в различни точки по света.

Към него функционира и социално предприятие Творилница „Добрини“, в което хора в неравностойно положение от Челопек ръчно изработват различни артикули.

Събраните средства от предприятието ще бъдат инвестирани за създаването на духа на село на книгата.