Филиалът на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" във Враца е наследник на бившия Педагогически колеж, продължител на образователното дело на Института за детски учителки и Полувисшия педагогически институт в града.

В момента във Филиала се обучават близо 600 студенти в десет специалности: Предучилищна и начална училищна педагогика, Предучилищна педагогика (с английски или френски език), Начална училищна педагогика (с английски или френски език), Социална педагогика, Педагогика на обучението по български език и история, Педагогика на обучението по история и география, Педагогика на обучението по български език и география, Педагогика на обучението по история и философия, Педагогика на обучението по история и английски език, Педагогика на обучението по математика и информатика.

Всички специалности, изучавани във филиала, са от приоритетни за развитието на българското образование и трудовия пазар направления.


Студентите на Филиала завършват с образователно-квалификационна степен „бакалавър” след 4-годишен курс на обучение и могат да продължат образованието си в магистърски програми на ВТУ и на други ВУЗ-ове в страната. Филиалът предлага и изнесено обучение по магистърски програми към ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Към момента обучаващите се за образователно-квалификационна степен „магистър“ студенти във Филиала са около 200, разпределени в следните специалности: Предучилищна и начална училищна педагогика (за завършили същото или друго професионално направление), Социална работа с деца в риск, Психология, Политология. Дипломация и национална сигурност.

Обучението се провежда в базата на филиала на бул. "Мито Орозов" №59 във Враца. За това са ангажирани висококвалифицирани преподаватели от Враца, Велико Търново и София, повечето хабилитирани и/или с докторска степен.

Преподавателите, които обезпечават обучението по базовите специалности на филиала, са в състав: 1 с научно звание професор, 4 с научно звание доцент, 5 с научно звание главен асистент, 1 асистент, 2 преподаватели по английски език и 1 преподавател по физическо възпитание. От тях 9 притежават научна степен доктор, а един е доктор на филологическите науки. Филиалът разполага с компютърен кабинет и богата библиотека с научна и популярна литература от сферата на изучаваните специалности.

Директорът на филиала се назначава от Ректора на ВТУ на мандатен принцип за срок от 4 години. В момента директор на филиала е проф. д-р Маринела Михова, преподавател в Педагогическия факултет на ВТУ "Св. св. Кирил и Методий".