© Facebook

Радостна съм, че „Книгата – мой приятел“ привлича все повече участници и включва читатели от най-ранна детска възраст. Това показва, че книгите имат място в нашето модерно настояще. Благодаря на всички родители, които насърчават децата си да четат и им помагат да оценят силата на писаното слово и да растат любознателни. Заедно превърнахме кампанията за четене в традиция, която трябва да се утвърждава и разпространява сред младите хора на Враца. Благодаря на Силвия Павлова – директор на РБ „Христо Ботев“ и на нейния екип за съдействието и определянето на най-активните читатели тази година., написа в профила си Петя Аврамова.

В първа възрастова група първа награда получи деветгодишната Кристина Соколова от НУ „Иван Вазов“. На второ място е класирана 9-годишната Даяна Трифониадис, от СУ„Никола Войводов“, а на трето - Мария Христова (10 г.), възпитаничка на НУ „Св. Софроний Врачански“.

Областният управител на област Враца Малина Николова връчи наградите във втора възрастова група. Победителят в тази възрастова група е Теодора Христова, на 11 г., от ППМГ „Акад. Иван Ценов“, втора награда получи Магдалена Николова (11 г.), от СУ „Христо Ботев“, а трета - Калина Ганева (11 г.), от СУ„Христо Ботев“.

Директорът на регионалната библиотека Силвия Павлова награди най-четящите младежи в трета възрастова група. Най-много книги в тази категория е прочела Йована Кирова на 17 г., ученичка от ПЕГ „Йоан Екзарх“, на второ място бе класирана осемнадесетгодишната Беатрис Маркова, от СУ „Христо Ботев“, а на трето - Елица Лачкова, на 16 г., ученичка в СУ „Никола Войводов“.

Отличените в първа възрастова група получиха ваучери за закупуване на книги и учебни помагала на стойност 100 лева, а ваучерите за второ и трето място са на стойност по 70 и 50 лева.

Специална награда получи и най-малкият читател – 3-годишната Яна Костова от ДГ „Европейчета“.

За настроението в празника допринесоха вокален квартет „Хармония“ с музикален ръководител Маргарита Данаилова и балетно студио „Арт“ към НЧ „Развитие-1869“ – Враца, с худ. ръководител Петя Христова.