Мездренският отбор бе представен от шестокласничките Катерина Гетова, Деница Павлова и седмокласничката Веселка Александрова, заедно с учителя по история и цивилизация Албена Цолова.

Състезанието се проведе в три кръга, като всеки ученик отговаряше на един от въпросите по избор от регламентираните три кръга: 1-ви кръг: "1000 причини да се гордеем, че сме българи", 2-ри кръг: "1000 причини да се гордеем, че сме българи от Враца и Врачанско" и 3-ти кръг - "Моята лична причина да се гордея, че съм българин" (есе ).

Целта на състезанието е да се насочи вниманието на децата към великите личности на България, както и по-малко известните духовни будители в родния край, допринесли за укрепването и съхраняването на българщината. Също така да стимулира изследователската дейност, творческото мислене, личностната и екипната изява на подрастващите.

"Всички участници показаха отлична подготовка, емоционална ангажираност, подчертана съпричастност и ясно изразено лично мнение", коментираха организаторите на ученическото състезание.