След сагата с отвлечения лешояд “Българка”, екипът на „Зелени Балкани” за втори път попада в заплетена ситуация с незаконно уловен и задържан белоглав лешояд, за който се иска откуп, съобщават от едноименната Федерация на природозащитни сдружения.

Този път герой на историята е K9R, едногодишен женски белоглав лешояд, освободен от района на Врачански Балкан преди броени дни, на 23 април. Въпреки големия брой лешояди в района и обилната храна, младата приключенка предпочела да разгледа и други места и от "Зелени Балкани" били загубили следите й след освобождаването.

До вчера, когато в 23.00 ч. доброволците от федерацията получили сигнал, че лешояд с крилна марка вероятно е уловен в района на Луковит. Когато звъннали, за да проверят сигнала, им разказали, че лешоядът е изскочил от храст, нападнал е домашно куче и е „избягал” отново към храста. Собственикът на кучето поискал награда, за да „провери” дали птицата е все още там.

Тази история никак не съответствала на поведението на лешоядите, които не нападат живи животни, нито пък се „крият в храстите”. На следващия ден „загрижените” граждани отново се обадили в „Зелени Балкани”, за да съобщят, че са „спасили” птицата и поискали пари, за да кажат коя е.

Екипът на „Зелени Балкани” незабавно се свързал с РИОСВ - Плевен. От Регионалната инспекция по околна среда и водите направили инсценировка, при която станало ясно, че птицата е била уловена на сметището в Луковит, където най-вероятно е спряла, привлечена от изхвърлена мърша. Районът се намира близо до защитена зона Карлуковски карст, където има километри отвесни скали, така че „нашата” лешоядка едва ли се е объркала.

K9R е открита, незабавно конфискувана и по-късно предадена на Георги Стоянов от проект „Нов живот за лешоядите”. Птицата е отпътувала обратно за Врачански Балкан, където след като се уверят се уверят, че е здрава и добре, отново ще я пуснат на свобода.