Пробата трябва да бъде взета до три дни преди влизането в страната, каквито са и условията за всички останали, връщащи се от чужбина. Карантината е възможно да бъде отменена дори и след пристигането в България, ако човек представи отрицателен резултат от PCR тест до 24 часа след пристигането си.

В заповедта влизат държавите от Африка, пристигащите от които могат да отменят карантината си: Египет, Алжир, Тунис, Мароко, Мали, Нигер, Чад, Судан, Еритрея, Етиопия, Сомалия, Централноафриканска република, Габон, Конго, Нигерия, Бенин, Того, Кот д'Ивоар, Либерия, Сиера Леоне, Гамбия, Сенегал, Буркина Фасо, Южен Судан, Гвинея, Гвинея-Бисау и Мадагаскар. Остава обаче задължителната карантина за пристигащите от Занзибар - именно тази страна се превърна в основна туристическа дестинация за хиляди българи през последните месеци.

Пълната забрана за влизащите от Африка беше приета заради опасения от разпространението на южноафриканския вариант на коронавируса, който се разпространява на континента. Има сериозни притеснения, че той води до по-висока смъртност, но до момента не е засечен официално в България.