През миналата година на едно джипи са се падали по 1 649 здравноосигурени пациенти, но пък по селата няма лекари. Това стана ясно от отчета на дейността на НЗОК за изминалата година, който парламентът прие.

В сферата на извънболничната медицинска помощ са сключени 13 434 договора за медицинска и дентална помощ.

Като проблем обаче е отчетено, че се запазва тенденцията за неравномерно осигуряване с медицински специалисти на територията на страната.

Средната осигуреност със зъболекари през 2016 г. е на 1 143 здравноосигурени лица, което спрямо предходната година представлява увеличение от 2,81%, и е свързано както с повишаване броя на зъболекарите, така и с незначително намаление в броя на здравноосигурените.

Делът на здравноосигурените лица, получили първична извънболнична дентална помощ, през 2016 г. е намалял незначително спрямо 2015 г. от 24,8% на 24,4%.

Според Даниела Дариткова от ГЕРБ обаче е нужно да се помисли в посока на разширяване на лечението от джипита и тесни специалисти, а не да се стига ситуацията, при която пациентите попадат направо в болниците.

"Болничната помощ непрекъснато се разраства, има открити 22 нови болници, а в същото време доболничната помощ е проблем", обясни тя.

В доклада на НЗОК също е отчетен ръст на лечението в болница.

През 2016 г. сключилите договори с НЗОК лечебни заведения, изпълнители на болнична помощ, са 365, като от тях 311 са лечебни заведения за болнична медицинска помощ, 42 са лечебни заведения за специализирана извънболнична медицинска помощ и 12 диализни центъра.

За периода 2014 – 2016 г. броят на лечебните заведения, изпълнители на болнична помощ се е увеличил общо с 62, като 22 са лечебни заведения за болнична помощ, от които 16 специализирани болници, 9 диализни центъра и 7 многопрофилни болници, като само за 2016 г. новите лечебни заведения за болнична помощ са три.

Източник:
dnes.bg