Според закона досега контролът на предоставяните туристически услуги се осъществяваше от Комисията за защита на потребителите (КЗП). Сега тя ще има последваща функция - съставените констативни протоколи ще се изпращат до КЗП за допълнителен контрол и налагане на санкции.

Неотдавна министърът на туризма Николина Ангелкова се оплака, че ведомството й е с "вързани ръце" при сигнали за сериозни нарушения, и подчерта, че КЗП е "слабо звено". "Ние разчитаме на сигналите. В момента чакаме друг орган да ни сигнализира, ако реши, за да можем да стартираме процедура за отнемане на звезди", каза тя.

С промените в закона се въвеждат по-сериозни гаранции за защита за туристите. Търговецът ще е длъжен да възстанови платената сума на пътуващия, ако туристическите услуги или част от тях не са били предоставени по вина на туроператора заради неплатежоспособност или несъстоятелност. Министерството на туризма ще е централно звено за контакт с останалите държави от ЕС при предоставянето на туристически услуги. В Закона за туризма обстойно са заложени правата на пътуващия и на туроператора. След сключване на договор за туристически пакет неговата цена може да бъде увеличена единствено ако в договора е предвидена подобна възможност. Цената може да се увеличи само по изключение - ако поскъпне горивото, при промяна на данъците и таксите в страната на пътуването, както и при промяна на валутния курс. Пътуващият има право и на намаление на цената в случай, че се намалят тези разходи. Ако цената се вдигне с повече от 8%, туристът трябва да бъде уведомен за това поне 20 дни преди пътуването. Увеличават се и имуществените санкции - от 1000 на 3000 лв. Глобата при повторно нарушение ще бъде в двоен размер.

Освен българи професии като екскурзовод, планински водач и ски учител ще могат да упражняват и граждани на държава - членка на ЕС, и на държава - страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Швейцария, гласят промените в закона. Хотелите с апартаменти да плащат данък е едно от законодателните предложения на НФСБ, стана ясно вчера. Новият налог ще бъде записан в промени в Закона за местните данъци и такси. Според НФСБ те предоставят услуга за настаняване на туристи в курортите, без да плащат никакви данъци, за разлика от останалите обекти, регистрирани по Закона за туризма като хотели, къщи за гости, семейни хотели и т. н.

Източник: segabg