В разпореждането е посочено, че всички храмове на територията на Софийска епархия ще бъдат отворени и в тях да се извършват определените за светата Четиридесетница богослужения и молитвени последования. Богослуженията няма да се прекъсват, както и на всеки желаещ да пристъпи към Свето Причастие с Тялото и Кръвта Христови, няма да му бъдат отказвани под предлог от страх за заразяване с коронавирус. "Светите Тайни не могат да бъдат преносители на зараза или каквато и да е болест, а са лекарство за телесно и душевно изцеление и здраве", се посочва в разпореждането.

Болни, които не могат да посетят храма, при желание за Свето Причастие могат да бъдат причастявани със сухо Свето Причастие, като се вземат съответните мерки от свещенослужителите за това. При благословение, ако вярващите имат притеснение, трябва да се иска благословение с поклон. При възможност трябва да се избягва личен допир между вярващите.

Трябва да се използват дезинфектанти и да се поддържа отлична хигиена. Подовете на храмовете трябва да се почистват постоянно със съответните дезинфектанти, а иконите да се забърсват след всяко поклонение и целуване.

Разпореждането посочва още: да се премахнат всички изкуствени цветя, предпоставка за прахообразуване; килими, пътеки и други да се почистват редовно; столове, пейки и други места за сядане да се дезинфектират на няколко часа; да се поставят напоени с дезинфектант стелки на входовете на храмовете, които да се поддържат влажни през цялото работно време; болни да избягват посещение на обществени богослужения, като се отдадат на молитва и коленопреклонение в своя дом, за да не станат проводник за заразяване на други вярващи; свещениците да отправят усърдни молитви към Всеподателя Бога, „Който наказва и милва, допуска болести за наше вразумление и лекува", за изцеление и безопасно преодоляване на това изпитание.

„Цялото църковно изпълнение да усили своя духовен подвиг в пост, молитва, бдение, изповед и съединяване с Тялото и Кръвта Христови. Настоящото свеждаме на вниманието ви за сведение, съобразяване и стриктно изпълнение. Призоваваме над Вас Божието благословение и оставаме Ваш в Христа молитствувател, Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български“, се посочва още в разпореждането.