Представители на организациите на ВМРО от Враца, Мездра и Роман се включиха в отбелязването в Македония на 113-та годишнина от Илинденско-Преображенското въстание. Събитието се състоя пред паметника на Даме Груев в неговото родно село Смилево, където през 1903 г. се провежда конгреса на Битолския революционен окръг и се взема решение въстанието да бъде обявено на 20 юли. По традиция честването, което премина под мотото: "Да си върнем ВМРО”, бе организирано от Българския културен клуб - Скопие (БККС).

Сред участниците във възпоменателната проява бяха 7 патриоти от Мездра, между които зам.-председателят на Областния съвет на ВМРО Красимир Тодоров и инж. Делян Дамяновски, изпълнителен директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в Република България.

От българска страна събитието уважиха също зам.-председателят на Народното събрание и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Борис Вангелов, депутати, представители на Министерството на отбраната, на посолството на България в Скопие и на консулството ни в Битоля. Да почетат паметта на загиналите за Освобождението на Македония дойдоха членове на БКСС и на Сдружението за македоно-българско приятелство, патриоти от цяла България, много македонски българи.

"Дразни ни манипулацията и узурпирането на историческото име на ВМРО, което се съчетава с упорито продължаване на практиките от Титова Югославия на грубо фалшифициране и пренебрегване на българската етническа принадлежност на основателите на славната Организация", отбелязаха от БККС.

Крайно време е да се разбере, че няма нищо общо между историческата ВМРО и ВМРО-ДПМНЕ. ВМРО е синоним на справедливост, свободолюбие и толерантност, а не на престъпления и диктатура", допълват от сдружението на българите в Македония.

"Няма по-символично място от Смилево, за да започнем справедливата битка за свободна и демократична Македония, която да бъде Отечество за всички нейни граждани, независимо от тяхната етническа принадлежност, заяви в словото си председателят на БККС Лазар Младенов.