Официалното откриване на Всебългарския събор "Към завета - Кубрат 105" започна с химните на Република България и на Република Украйна. Приветствия към гостите отправиха зам.-ръководителят на Новосанжарската районна държавна администрация Рита Верба, Виталий Мазан - кмет на Мала Перешчепина и народният представител от Врачанска област Красимир Богданов. В словото си Богданов призова за единение на всички българи в името на завета на Кан Кубрат. Той поздрави присъстващите от името на Парламентарната група на коалиция "Обединени патриоти“ и от ръководството на ВМРО и прочете поздравителен адрес до участниците и гостите на събора от Българския национален фронт в САЩ и Канада.

Своите поздрави поднесоха също Емир Валеев - ръководител на Всеукраинската асамблея на татарите (волжките българи) и зам.-ръководител на Съвета на малцинствата в Украйна, Делян Дамяновски - изпълнителен директор на Националната асоциация на председателите на общински съвети в България (НАПОС-РБ), Симеон Симеонов - председател на Отечествения съюз, Симеон Желяпов - председател на Съюза на бесарабските българи в Молдова, журналистката Патриция Кирилова - председател на Сдружение "Велика Болгария“, Марин Маринов - председател на организацията "Хан Кубрат“ и Румен Спасов - председател на Международния благотворителен фонд (МБФ) "Хан Кубрат“.

Статуетка на Кубрат, изработена от скулптура Ивелин Михайлов, който е автор на паметника на Кан Алцек в Челе ди Булгария, Италия, получи Димитър Христов от Полтава за принос към популяризиране делото на владетеля на Стара Велика България и създаването на Мемориално-историческия комплекс край Мала Перешчепина.

Всички присъстващи почетоха с минутна мълчание паметта на Симеон Симеонов - член на МБФ "Хан Кубрат“, и на Юрий Петрука - бивш главен архитект на Полтавската областна държавна администрация, допринесли за създаването на комплекса.

В концертната част на събора взеха участие Ансамбъл "Мездра" с художествен ръководител и хореограф Мирослав Аспарухов, народната певица Поли Паскова, рок група "Епизод“, Ансамбълът за татарски песни "Булгар чекчеклари“ със солистка Венера Багаутдинова, както и танцови и певчески състави от България и Украйна.