Освен членове и симпатизанти на ВМРО и коалиция "Обединени патриоти", в шествието се включиха представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, Съюза на патриотичните сили "Защита", Националното сдружение на запасното войнство "За честта на пагона“, Патриотичен клуб "Бдинци", както и много граждани, подкрепящи патриотичната идея.

С възгласи "Долу Ньой!", "Мизия, Тракия, Македония!", "За България - свобода или смърт!", шествието премина от паметника на Апостола на свободата Васил Левски до паметника на загиналите във войните 1912-1918 г., по-известен като "Лъвчето".

Пред репликите на полковите знамена на 35-и пехотен Врачански и 3-и пехотен Бдински полкове, о. р. подп. Иван Джунов разказа за славата и бляскавите победи на българската армия.

Малкият патриот Емилиян Георгиев рецитира Вазовите стихотворения "Па ща си ти?" и "Новото гробище над Сливница".

Народният представител и областен лидер на ВМРО Красимир Богданов припомни последиците от Ньойския диктат. Той заяви, че България няма да забрави жертвата на нашите деди, оставили костите си по бойните полета, няма да прости посегателството над българското единство и няма да остави нашите сънародници, които и днес живеят под диктата на чужди подтисници! България е страната, която граничи сама със себе си. Тя е държавата на българския дух!

В знак на протест Богданов символично изгори копие на Ньойския договор.

Под звуците на траурния армейски марш "Покойници" всички присъстващи сведоха глави в памет героите, паднали за свободата и обединението на България.