Една легенда за пчелите разказва, че някога Господ решил да се ожени за Слънцето и поканил всички живи създания, освен дявола. Ядосал се повелителят на злото, яхнал заек, отишъл до къщата на Господ и започнал да говори нещо. За да узнае какво бърбори дяволът, Бог изпратил пчелата. Кацнала тя на шапката на дявола и подслушала какво говори: “Колко е глупав тоя да се ожени за Слънцето. Сега едно слънце грее и през лятото изгаря всичко. Ами като се намножат слънцата, тогава какво ще стане?”

Пчелата литнала да каже какво е чула, но дяволът я съгледал и я подгонил. Започнал да хвърля по нея стрели и я уцелил в кръста. Прекършена на две, тя едва се спасила, но стигнала при Господ. Разказала му всичко и той отменил сватбата. Но пчелата била отчаяна - освен ранена, от страх тя се била “изпуснала”, срам я било да се появи пред останалите гости.

Тогава Господ я утешил и рекъл: “Ще живееш и така - прекършена на две. И пак ще бъдеш хубава и гиздава и всякога ще пееш. А за мръсотиите не се бой, отсега нататък нека бъдат благословени да миришат хубаво. Нека ми ги поднасят като най-приятен и мил подарък. Нека това, що е мръсно и за срам у другите животни, за теб да бъде чисто, сладко и свято.” Така пчелата станала за почит и похвала пред всички, а “нечистотиите” ѝ станали на мед и восък.

Организаторите на изложението бяха подредили и своеобразна изложба от архиви и награди, която проследяваше развитието на пчеларството в мездренския край.

Председателят на дружеството Иван Братинов поздрави своите колеги пчелари и изрази задоволство, че сред тях вече има и млади хора, които проявяват интерес и започват да отглеждат кошери. Той допълни, че най-важното за всички е да пазим природата, за да опазим и пчелите.

Кметът на Мездра Генади Събков също поздрави пчеларите с празника и им пожела здраве и дълголетие, за да могат да даряват хората с този дар от природата.

Четирима пчелари тази година представиха своята продукция, като най-голямо разнообразие от мед и медни продукти предложи Илия Иванов. Той разказа, че отглежда 50 кошера в село Люти брод, и всяка година количеството мед е различно. Със съжаление отбеляза, че броят на пчелите в района намалява.