Фестивалът има за цел по най-демократичен, открит и обективен начин да демонстрира постиженията на българското алтернативно кино, да очертае върховите достижения в национален мащаб и да съдейства при избирането на филми за българските национални програми и конкурси в чужбина.

Представените филми са създадени в периода 2014 – 2018 година. Дванадесет киноклубове от страната, сред които и кино-видео клуб „Ведерник“ към НЧ „Развитие- 1893г.“- Белоградчик, се представиха с избрана филмова програма до 60 минути екранно време, а индивидуалните участници до 30 минути.

След официалното откриване, започна излъчването на филмите от първия блок, който включваше творбите на кино-видео клуб „Ведерник“ – „Сграда от бъдещето“, „Прекършена обич“, „Храмът“ и „Хаджи Мара“ и „В парка“.

След прожекция и на филмите от втория конкурсен блок, компетентното жури с председател Иван Павлов – председател на Съюза на българските филмови дейци, и членове – проф. Венелин Грамадски – член на УС на СБФД, и Валери Цветков – председател на НЧ „Развитие-1893г.“, се оттегли на заседание за определяне на наградените от участвалите общо 52 творби, като заелите призови места получават плакет и грамота.

В крайното класиране два от филмите на Кино-видео клуб „Ведерник“ – „Прекършена обич“ и „Храмът“, заеха съответно І-во и ІІІ-то място.