Предизвикателството ще бъде поето от отбор на фондация “Ела и Ти” с 16 доброволци, които ще подпомогнат участието по пресечения терен. Те разполагат с опит от участието си в предходни издания на инициативата, като вече успешно са преминавали по късата дистанция от 11 км. Миналата година дългото трасе бе изминато от незрящия състезател Павлин Митев с подкрепата на Кирил Николов – Дизела за малко над 7 часа.

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” ще се проведе традиционно в четири категории - “Семейство”, “Приятели”, “Колеги” и “Съседи” по две трасета – късо (~11 км по маршрут с. Владая – х. Панчо Томов – с. Владая) и дълго (~27 км по маршрут с. Железница - Черни връх - с. Владая). Регистрацията е отворена до 16 септември.

“С всяка година имаме все по-силни и подготвени участници със сериозни постижения. Въпреки това “По стъпките на Алеко с приятел” запазва уникалния си характер и си остава много повече кауза, отколкото състезание. Нашата философия е да насърчим всички хора без оглед на възраст, физическа подготовка и възможности да прекарат заедно един прекрасен ден в планината, да усетят и споделят с близките си радостта от движението и общуването с природата.”, обяснява Димо Христов, главен организатор на “По стъпките на Алеко с приятел”. “Затова сме много щастливи, че и тази година ще се включат отбори, в които участват и хора с двигателни ограничения, незрящи и глухонеми. Много сме горди, че те искат да бъдат част от това приключение, чувстват се сред приятели и доказват, че когато има желание и екипен дух всичко е възможно.”, допълва той.

По регламент за състезанието могат да се запишат отбори от двама до десет състезатели. Те трябва да изберат една от четирите категории и едно от двете трасета. Стартът е масов, а крайното състезателно време на отбора се определя от последния финиширал участник. В случай че един или повече от участниците не успеят да финишират, целият тим отпада от надпреварата. Според правилата право да се включат имат всички лица навършили 18 години, а деца над 7 години се допускат в отбори с родител или настойник и след подписване на необходимата декларация.

По традиция организаторите насърчават и участието на хора в неравностойно положение, имащи физическа възможност да преминат през някое от двете трасета, като могат да се включат напълно безплатно заедно с един техен придружител. Тази година в състезанието ще се включи и специален отбор на деца от Комплекс за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) в гр. Роман. Традиционната благотворителна кауза на организаторите също е свързана с тях, като част от средствата от такси за участие ще бъдат предоставени за изграждане на спортна площадка в комплекса.

Като част от програмата на “По стъпките на Алеко с приятел” на финала на площада в с. Владая организаторите са предвидили безплатна прожекция на специална селекция от актуални заглавия на “Международния фестивал на планинарското – Банско филм фест”. Посетителите ще могат да се насладят и на музикална програма и томбола с награди. Подсигурен е и безплатен автобусен транспорт от центъра на София до Старт/Финала и обратно.

Състезанието “По стъпките на Алеко с приятел” се организира традиционно от Туристическо дружество “Боерица” в партньорство с Български туристически съюз, Столична община, район Витоша, район Панчарево, Природен парк Витоша. И тази година тя е включенав календара на емблематичните за град София спортни събития, в подкрепа на инициативата „София - Европейска столица на спорта” съвместно с Фондация „София – европейска столица на спорта”.

Още информация можете да намерите на
www.postupkitenaaleko.com