1. Перперикон
Според поверията в Източните Родопи, най-вече - около Кърджали, има много злато. Едно от най-привлекателните места в тази околност е скалният комплекс Перперикон. Проф. Гергелчев – български геолог твърди, че в недрата му се намира злато, струващо повече от 150 млрд. долара.

Проф. Николай Овчаров, който пък е автор на книгата „Шифърът на Перперикон“ мястото е изтъкано от тайни, мистерии и загадки. На група учени им е направило впечатление, че естественият радиоактивен фон на Перперикон е много близък до този на Тибет, най-вече в царския трон на впечатляващия скален комплекс.

Уникалното и от енергийна, и от историческа гледна точка място е разположено на 666 метра надморска височина. Това число е орфическо. Не е случайност, че родопското чудо е абсолютно признато в света на езотериката. Филип Кар-Гом – британски мистик и учен включва Перперикон в списъка на петдесет и един духовни центъра по целия свят.

2. Прокълнатото село Шишенци
Мистичното прокълнато село Шишенци е разположено в Северозападна България. То е най-известното място, известно с паранормални явления, което все още е населено. Местните хора продължават да разказват за различни странни явления и за срещи със самодиви, каращи ловците на духове да посещават селото с надеждата да се сблъскат с някое от посочените явления.

3. Белинташ
Белинташ е друг интересен скален масив, който се намира в сърцето на планината Родопи. Той също е много прочут като мистериозно място в България. Едно от поверията гласи, че преди милиони години на това място са кацали извънземни със своите космически кораби. Други легенди пък разказват, че по време на Потопа именно на това място се е намирал Ноевият ковчег.

4. Бегликташ – Българският Стоунхендж
Българският Стоунхендж се намира на 5 км. от Приморско. Мястото е сгушено сред величествени скали. Бегликташ представлява необикновено Светилище. Според археологическите разкопки, открити до този момент, то датира от 14 век пр.н.е. Поверията гласят, че мястото е обитавано от две мистични божества.

5. Богородична стъпка
Богородична стъпка е скално образование, намиращо се край Стара Загора. Привлича доста посетители. Легендата гласи, че на скалата римляните са хванали християнин. С редица изтезания се опитвали да го принудят да се отрече от своята вяра, но той не се поддал и казал, че няма да го направи, дори и това да му коства живота.

Източник: actualno.com