"Един от големите проблеми, който остана нерешен, въпреки усилията, които продължаваме да полагаме, е финансовото оздравяване на МБАЛ "Христо Ботев” - Враца. Отдавна предупреждавах, че ще се стигне до натрупването на огромен дълг, така че лечебното заведение да изпитва невъзможност да работи без финансова помощ отвън", каза Петя Аврамова.

Тя обясни, че акционерните дружества, каквото е лечебното заведение, нямат възможност да бъдат подпомогнати с целеви средства от държавния бюджет. "Търсихме варианти за отпускане на кредит, извършено беше и преструктуриране. В момента провеждаме срещи с новия екип на Министерството на здравеопазването, като имаме уверение, че МБАЛ "Христо Ботев" ще получи подкрепа и ще търсим заедно решение на проблема с огромния дълг, който е натрупан”, добави Аврамова. Тя бе категорична, че ще се намери решение за финансовите проблеми на врачанската болница.

"Финансовото оздравяване на болницата остава мой приоритет, подчерта Аврамова и уточни, че сегашното ръководство на лечебното заведение е разплатило 1.7 млн. лв. разноски по дела, съдебни такси и лихви и нито лев от главниците - пари, които биха могли да се разходват за заплати, за задължения към кредитори и за консумативи. Петя Аврамова и заяви, че ще подкрепи предложението за отпускане на 100 000 лв. от бюджета на Община Враца за изплащане на заплатите на работещите през първите месеци на годината.