© ПГ по каменообработване - Кунино

В знак на благодарност на г-н Антон Боянов, представител на сдружението, беше връчено Свидетелство за дарение от сдружение Зидаро-каменоделски Еснаф "Възраждане".

„Благодарим на всеки дарител и съмишленик! Бъдете здрави! Весели празници!”, написаха от гимназията в социалните мрежи.

Припомняме, че преди 2 години трима талантливи възпитаници на каменоделното училище, заедно с техния преподавател - скулпторът и автор на проекта Красимир Митов, бяха избрани да изработят паметника на Светеца от Байлово -Дядо Добри, - "Паметникът на доброто"!

Днешната Професионална гимназия по каменообработване – Кунино, е създаденa като училище с държавен указ през 1921 г. с идеята за „осъвременяване на каменоделието”, според нуждата от висококвалифицирани специалисти в тази област на бързо развиващата се тогава към икономически разцвет нова България.

Поради наличието на превъзходна суровина – варовик, развит каменоделски поминък у местното население и стратегическа железопътна артерия, за място е избрано село Кунино – разположено сред красива природа, с рядко съчетание на скалисти масиви, каньони, плата, гори, река и плодородна равнина. Селище с древна история, култура и прогресивни хора.

Вдъхновител и създател на училището е роденият в Кунино достоен българин и строител на съвременната ни държава Константин Томов. Училището е създадено и при голямото съдействие на чешкото каменоделно училище в Хоржице, откъдето в Кунино идва учителят специалист и пръв директор Рудолф Браун.