Роденият на 13 март 1928 г. в Руска бела Йордан Борисов има зад гърба си завидна творческа биография. Бил е учител в Добруджа и Родопите, във Видинския и Врачанския край. Има издадени педагогически разработки и научни статии.

През 1950 г., като войник в Пловдив, е осъден на 12 години затвор за написването на романа "Борба за щастие“ и неиздадени стихотворения. Присъдата изтърпява в стария Пловдивски затвор, а две години попада в ада на остров Персин край Белене.

Излязъл на свобода, Йордан Борисов е учител в Добруджа, Родопите, Видинско и в родния Врачански край. Борисов е учредител и председател на Съюза на писателите земеделци в България. Издал е повече от 40 творби - стихосбирки, романи и повести. Трилогията "През иглено ухо“ проследява личната му семейна драма - отвличането на съпругата и двегодишната му дъщеря в Англия през 1959 г. от доведения й брат. Доведен до пълно отчаяние („Пътуващ с влака на Ракитин, в челото с Яворов куршум“), намира спасение в ежедневната си работа, колегите, приятелите и новите любови.

Отдава се безусловно на творческа дейност, която се превръща в негово личностно спасение.

Най-новата му книга "Тайни на поезията и прозата" е оригинална монография в стихове и е посветена на овладяването на художествените и поетични изразни средства. Тя предназначена за младите и начинаещи поети и писатели.

14-те стихотворения в книгата представят най-добрите поетични образци в литературата, стилистичните средства и художествени похвати, характерни за езика на поезията.

Свои мнения за книгата изказаха Павлина Русева, Калин Топалски, Иванка Начева. Младият поет Калин Топалски представи своя разработка за поетичното творчество като художествен процес.

В края на творческата вечер приятелите на словото пожелаха здраве и творческо дълголетие на юбиляря.