На пет актуални въпроса ще отговаря кметът на Мездра Генади Събков на предстоящата в четвъртък сесия на Общинския съвет (ОбС). Три от питанията са отправени от Георги Валентинов, общински съветник от коалиция "Народен съюз”, а останалите две са от Николинка Кътовска, съветник от ПП АБВ.

В първото си питане Валентинов настоява за писмен и устен отговор от градоначалника на следния въпрос: "Изплатили ли сте сумата от 3000 лв. по Решение №317/ 29.10.2015 г., с което Върховният касационен съд отхвърли като неоснователни предявените от Вас искове срещу уволнението Ви като заместник-кмет и исковете за заплащане на обезщетение и Ви осъди да заплатите на Община Мездра направените за всички инстанции разноски по делото в размер на сумата от 3000 лв., като решението е окончателно и не подлежи на обжалване?”

Във втория си актуален въпрос Валентинов пита кмета къде в Календара на културните събития за 2016 г., приет от ОбС и публикуван на сайта на Община Мездра, е посочен и съответно финансово обезпечен Първият Регионален симпозиум по интериорна дървопластика "Петко Мичев”, финансиран с 4 500 лв. от общинския бюджет?

В последното си питане съветникът от "Народен съюз” задава на Събков въпроса: "Кога, къде и каква процедура е проведена за избор на доставчик на горива за нуждите на автомобили, собственост на Община Мездра и ОбП "Чистота”, които зареждат единствено от бензиностанцията “FAR Петролиум” по Ваше изрично разпореждане?”.

Николинка Кътовска пита кмета ще бъдат ли продължени процедурите за обществени поръчки, обявени от Община Мездра във връзка с кандидатстването й по подмярка 7.2 "Инвестиции в създаването, подобряването или разширяването на всички видове малка по мащаби инфраструктура” на Програмата за развитие на селските райони и ще бъдат ли сключени договори по тях, въпреки опасността от финансови санкции, в случай че проектите бъдат одобрени за финансиране?

Другият актуален въпрос на Кътовска е продиктуван от внесения в ОбС сигнал за нарушение на Наредбата за условията и реда за установяване на жилищни нужди, настаняване под наем и продажба на общински жилища, който касае заповед на кмета от 27 април т. г. за преместване (пренастаняване) на Таня Луканова в жилище, находящо се на ул. "Пейо Яворов” №6, вх. А, ап. 8. "Защо е предпочетена пред тричленно семейство, определено в списъка за настаняване под наем и с дете със заболяване с ТЕЛК 100% с чужда помощ?”, пита общинската съветничка от АБВ.