От ПФЛ уточняват, че запитването е на база желанието на доста клубове за промяна на формата, който бе заменен през 2013 година. Твърди се също така, че настоящият формат не е допринесъл за положителните резултати.

През месец юни 2020 година бе направено първото такова допитване до отборите, а тогава 11 клуба са се въздържали от отговор, а 5 са били против промяната.

Сега допитването се прави отново, а клубовете имат срок от няколко дни да дадат отговор на въпроса дали са съгласни от следващия сезон форматът да се промени на 16 отбора, които да играят на разменено гостуване в рамките на 30 кръга.

В допитването, което е изпратено и до отборите във Втора лига, обаче не се споменава нищо за организацията и формата на второто ниво на българския футбол, как и дали ще се промени то, ако се промени формата в елита.

Очаква се резултатите от допитването да бъдат представени на следващото заседание на Изпълнителния комитет на БФС.

Според информация на dsport на последното заседание на Изпълкома е бил засегнат въпроса с евентуално създаване на работна група, която да оцени плюсовете и минусите от формата на първенството, но идеята е била отхвърлена от голяма част от членовете на Изпълкома.

Източник: monitor.bg