Няколко минути след сигнала на местопроизшествието пристигнали линейка и екип на полицията. Униформените започнали огледа, а безпомощният мъж бързо бил транспортиран в спешният център на врачанската болница. Веднага му била оказана медицинска помощ. Дежурният екип лекари и медицински служители, обаче не се изненадали от пациента си. Лъхащият на алкохол с рана в областта на главата, се оказал стар познайник на медиците.

Не е било необходимо да търсят личните му документи, тъй като мъжът многократно бил довеждан от полицаите в спешното след падане от стълби, удар в дърво, или заспиване след препиване и наранявания до контейнерите в близост до ул. „Братя Миладинови”. И служителите на реда и хората с бели престилки познали 34-годишният Момчил Борисов от Враца, който редовно злоупотребявал с дневните си дози алкохол.

Лекарите установили, че пияният клошар е с черепно-мозъчна травма. Веднага му е било направено изследване на скенер и консултация с хирург, след което е включен на системи и хоспитализиран в хирургичното отделение на болницата за лекарско наблюдение. Предполага се, че мъжът в тоталното си опиянение, нито е чул, нито е видял приближаващия се влак, продължил е с олюляване да се движи и се е бутнал странично в спиращата композиция.