Обвиняемият Р. е правоспособен водач на МПС с категория „В“ от 1993 г. Мъжът е многократно санкциониран за нарушения на Закона за движението по пътищата и Правилника към него. Били са му съставяни актове, отнеман контролен талон, издавани фишове и наказателни постановления, налагани глоби.

Във връзка със службата си В.Р. ежедневно пътувал от гр. Бяла Слатина до с. Търнак и обратно с лек автомобил „Нисан Х Трейл“. Много добре познавал пътя, тъй като пътувал по този маршрут от около 20 години.

На 02.10.2018 г. обвиняемият останал след края на работния ден с колеги, с които употребили алкохол. Към 19:20 ч. заедно с трима от тях тръгнали от сградата на фирмата в с. Търнак с управлявания от Р. лек автомобил. Пътят минавал през центъра на селото и продължавал по единствената улица в посока към гр. Бяла Слатина. В края на населеното място участъкът от пътя не бил осветен, тъй като липсвало улично осветление.

Наближавайки изхода на селото, обвиняемият Р. забелязал силует откъм лявата страна на пътя. В следващия момент последвал удар. След като спрял и слязъл от колата, водачът видял лежащо до МПС дете. Бил подаден сигнал на телефон за спешни случаи 112. Пострадалата – десетгодишната С. Ц., била транспортирана до болнично заведение.

Въпреки проведеното лечение, десет дни по-късно момичето починало. Според заключението на съдебно-медицинската експертиза, причината за смъртта е черепно-мозъчна травма, довела до тежки мозъчни контузии, счупване на костите на черепната основа, хематоми, оток и компресия с последваща мозъчна смърт.

По досъдебното производство е било установено, че към момента на предизвикване на ПТП концентрацията на етилов алкохол в кръвта на обвиняемия В.Р. е била 1,70 промила. Това сочи за средна степен на алкохолно опиване, характеризираща се със значителни нарушения на мисловната дейност, речта, съобразителността, концентрацията на вниманието, ориентировката, координацията на движенията, силно забавени реакции.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.