Почерпен шофьор нарече врачански полицаи "Бойковци". Пред съда обаче, униформените не могли да докажат как обидата им е попречила да изпълнят служебните си задължения.

През октомври миналата година във Враца, в близост до спортен комплекс „Христо Ботев” служители на Районното управление на МВР извършили проверка В. С., водач на МПС. Полицаите се усъмнили, че той е употребил алкохол и извикали техни колеги, служители на Пътен контрол, за да извършат проверка с дрегер. Пробата дала положителен резултат, а подпийналият шофьор бил приведен в сградата на РУ - Враца, където му съставили акт.

В него било отразено, че В. С. във видимо нетрезво състояние съзнателно и противозаконно пречи на полицейски орган да изпълнява функциите си по охрана на обществения ред, изразяващо се в отказ да преустанови грубото си и арогантно поведение към служителите на МВР с думите: „Ще си правя каквото поискам, вие сте едни Бойковци и нищо друго не можете да ми кажете какво да правя!”.

Началникът на група за опазване на обществения ред (ООР) при РУ - Враца към Областната дирекция на МВР издал атакуваното Наказателно постановление №144/15, с което на В. С. било наложено административно наказание „Глоба” в размер на 800 лв. Той обаче обжалвал акта пред Районен съд - Враца.

От събраните в хода на съдебното производство доказателства съдът приел, че не се конкретизира с какви точно действия жалбоподателят е попречил на служителите да изпълнят функциите си по охрана на обществения ред. Нарекъл ли ги е „Бойковци”, не се подкрепило от показанията на свидетелите.

По никакъв начин не се доказало и установило В. С. да е извършвал каквито и да е действия, с които да се опита да осуети извършените му проверки. Напротив - съдействал е на полицейските служители, както при осъществяването на документната проверка, така и при проверката за употреба на алкохол.

Ето защо съдът отменил наказателно постановление №144 от 29.10.2015 г. на Началника на група ООР при РУ - Враца, с което на В. С. е било наложено административно наказание в размер на осемстотин лева.