Пленерите в община Мездра, се провеждат за шеста поредна година, организирани от Художествената галерия в Мездра. Те се правят по повод юбилеи на известни наши съграждани - известни художници, скулптори и хора на изкуството.

Тазгодишното издание отново се провежда в село Горна Бешовица. Припомняме, че през 2020 година тук се състоя петият пленер „Юбилейно за проф. Иван Фунев“. Изборът не е случаен, тъй като любителите художници имат възможност да творят в родното място на големия български скулптор и живописец проф. Иван Фунев.

В него участват любители и професионални художници - Рени Митева, Йорданка Вълова, Стела Цветкова, Ивелина Ивова, Емилия Гарванска и Иво Ангелов. На всички участници са осигурени необходимите материали – стативи, платна, акрилни бои и четки. Всеки има възможност да избере гледка, формат и техника на рисуване.

Авторите ще пресъздадат в творбите си красивата природа на разположеното в живописната долина селце и ще почетат паметта на талантливия и всепризнат Върбан Бояджийски. Картините ще бъдат изложени в 17:00 часа на днес, когато ще им бъдат връчени грамоти от кмета на община Мездра Иван Аспарухов.

Върбан Бояджийски е роден е на 9 май 1931 г. в с. Роман, Врачанско. След завършване на средното си образование заминава за столицата, където учи в Художествената академия. През периода 1954-1991 г. работи в Държавния памукотекстилен завод „Станке Димитров“ - гр. Мездра, занимава се и с художествена самодейност към профсъюзния Дом на културата.

Има две самостоятелни изложби (1962 г., 1989 г.), както и участия в множество общи художествени изложби и пленери по живопис. Негови творби са притежание на частни колекционери и на културни институции от бившия СССР, Германия, Норвегия, Румъния, Тайланд, Финландия и Франция. Член е на Съюза на българските художници. Носител на Орден „Кирил и Методий” - ІІІ степен. Умира на 17 април 1994 г., малко преди да навърши 63 години.