Това са поредните опити за измами на хора. Имаше не малко фалшиви измами в интернет с подправени банкови сайтове – измамниците използват фишинг имейли, съдържащи линк към подправения уеб сайт на банката, който изглежда почти като автентичната уеб страница. По този начин искат да съберат лични и финансови данни на лицето с цел злоупотреби. Измамниците използват името на почти всички банки, което често подвежда хората – клиенти на определена банка.

Зачестяват и случаите на кражба на лични данни чрез социалните мрежи – измамниците събират лична информация за лицето чрез социалните медии, като данните могат да помогнат на престъпниците да получат достъп до банкови сметки, да изтеглят кредит или да извършват друга нелегална дейност от името на лицето.

Тактиките, използвани от киберпрестъпниците, стават все по-иновативни, все по-сложни и трудно разпознаваеми. Те не пропускат да се възползват от това, че все повече хора предпочитат да правят покупките си чрез мобилни приложения.

Съвети за повече сигурност

-Винаги актуализирайте софтуера на всички ползвани устройства, за да предотвратите появата на уязвими точки и атаки във вашата мрежа.

-Използвайте сложни пароли за достъп до корпоративни услуги и минимум двуфакторна автентификация за достъп до акаунта си.

- Винаги проверявайте точните мейли за истинност, дори чрез обаждане до самата банка.