Това е заявила на брифинг говорителят на спецпрокуратурата Сийка Милева по повод специализираната акция на прокуратурата, ГДБОП и агенция "Митници" във връзка с вчерашните действия по разследване на организирана престъпна група, занимаваща се с производство на нелегални цигари в село Труд и Ръжево Конаре.

Няма връзка нелегалната фабрика за цигари с тази в Карнобат. Към настоящия момент са събрани данни, че цигарите са били предназначени за местния пазар в България.

Досъдебното производство е образувано на 3 юли 2019 г., а самата организирана престъпна група е действала от началото на 2019 г. в област Пловдив. В хода на проведеното разследване са задържани 12 човека, членове на групата. Сред тях са 4 български граждани, 7 укранински и 1 молдовски гражданин. Още четирима човека от групата се издирват.

На всички задържани ще бъде повдигнатно обвинение за участие в организирана престъпна група и обвинение за производство и разпространение на тютюнове изделия. Ще се поиска и постоянна мярка "задържане под стража" спрямо задържаните, стана ясно по време на брифинга.

Самата престъпна група е доста строго и трайно структурирана и всеки имал своите отговорности. След влизането на територията на страната са транспортирани до фабриката и не са напускали самата фабрика. Работниците били конспиративни и приложили мерки и действия, които прилага прокуратурата при осъществяването на работата си. В склада е изградено шумоизолиращо пано, за да не се чува нищо навън и да не се усеща миризмата на тютюна. Сградата е изцяло климатизирана, за да не се издава, че се случва нещо там.

Работниците водели черно счетоводство в тефтер, в който описвали колко цигари са произвели на ден. Било установено, че на ден се произвеждат в рамките от 185 до 200 мастербокса цигари. Те имали спални и кухненски помещения, както и фитнес. Хранителните продукти са били снабдявали от роднина на член на престъпната група. Членовете общували помежду си с българо-руски речник, приобщен към доказателствата по делото.


Източник: news.bg